недеља, 28. март 2010.

Izvod iz novog crnogorskog zakona o bezbednosti saobraćaja

Član 7.

Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

3) javni put je put od opšteg značaja koji služi da se na njemu zidaju kuće i tako blokira prolaz komšijama koji žele da se kreću tim putem

10) kolovoz je deo puta namenjen prvenstveno za parkiranje vozila, i to tako što će vozač svojim vozilom sprečiti mogućnost normalnog odvijanja saobraćaja kolovozom.

13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za parkiranje ispred omiljenog restorana ili splava (prepisano iz srpskog zakona).

19) raskrsnica je deo kolovoza na kome se ukrštaju, spajaju ili razdvajaju putevi u istom nivou i služi za to da se na njoj sretnete i popričate sa nekim od prijatelja koga niste dugo videli.

24) pešački prelaz je označeni deo kolovoza ispred kojeg treba dodati gas.

69) pešak je lice koje se smeta po putu i može se smatrati nižim bićem koje nema novca da kupi Mercedes.

72) parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, kada vozač napušta vozilo. Pravilnim parkiranjem se smatra ono koje za posledicu ima dalje onemogućavanje normalnog toka saobraćaja.

74) preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru. Pravilno preticanje se vrši kada se vozaču koga prolazimo psuje majka i pominje bliža i dalja familija onoga ko mu je dao dozvolu.

80) uslovi smanjene vidljivosti su uslovi u kojima vozač nosi najnovije GUCCI naočare za sunce.

92) saobraćajni znak je znak kojim se upotrebom grafičkih ili svetlosnih ili brojčanih ili slovnih oznaka ili drugih simbola, učesnici u saobraćaju upozoravaju na opasnosti na putu, stavljaju im se do znanja ograničenje, zabrane i obaveze, odnosno daju obaveštenja potrebna za bezbedno kretanje po putu, Saobraćajni znak se najčešće postavlja na zid dnevne ili spavaće sobe u Vašem domu.

99) „psihoaktivna supstanca“ je vrsta droge i može se nabaviti kod sledećih distributera (spisak neću objaviti zbog neplaćenih računa za reklamiranje).

IV PRAVILA SAOBRAĆAJA

1. Opšte odredbe

Član 20.

Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svojom savešću i da se ne obaziru mnogo na svetlosnu signalizaciju i saobraćajne znakove.

Član 22.

Predmet, odnosno materija koja može da ugrozi, odnosno ometa bezbednost saobraćaja, ne sme se nalaziti na putu. To jedino ne važi u slučaju da ste vlasnik šlep službe, kada je postavljanje takvih materija i predmeta preporučeno.

Član 25.

Vozač vozila koje koje za vreme kiše prolazi pored autobuskog ili drugog stajališta, dužan je da velikom brzinom prođe kroz baru tako da poprska pešake. Ako to ne učini dobro iz prvog pokušaja dužan je da ponovi kompletnu proceduru.

Član 28.

Vozač je dužan da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju u toku vožnje. Posebna obaveza vozača je da se čuje sa svojim kumom, ili u nedostatku kuma strikom ili ujkom.

Lice koje se prevozi vozilom po potrebi treba da ometa vozača u upravljanju vozilom, pritiska sirenu, izviruje na šiber i kroz prozor i nepristojno dobacuje pešacima. Poželjno je da takvo lice bude pod dejstvom alkohola.

Član 31.

U motornom vozilu na prednjem sedištu ili u krilu samog vozača poželjno je da se prevozi dete mlađe od 12 godina, kako bi na vreme steklo ljubav prema vožnji i kako bi na vreme počelo da razume saobraćajne propise.

Član 36.

Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje najmanje četiri saobraćajne trake… član se briše jer takve puteve nemamo

Član 41.

Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema vremenu ostalih učesnika u saobraćaju koji negde žure.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

1) kada vozač dva ili više minuta u kontinuitetu vozi u skladu sa ograničenjem brzine na putu

2) kada vozač sve vreme obaveštava svetlosnom signalizacijom gde će skrenuti, čime Vam nepotrebno stavlja do znanja gde je on pošao (kao da to nekoga pa zanima)

Član 42.

Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi prilagodi sebi i svom načinu vožnje

7. Prvenstvo prolaza

Član 47.

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom prednost uvek ima Mercedes. Ukoliko se na raskrsnici nađu dva ili više Mercedesa o prednosti odlučuju kriterijumi po sledećem redosledu: tip Mercedesa (od novijih ka starijim), dužina kose vlasnika Mercedesa (od kraće ka dužoj), kao i stanje naoružanja u ladici vozača. Nakon Mercedesa prednost imaju Audi pa BMW.

9. Polukružno okretanje

Član 50.

Vozač sme da vrši polukružno okretanje vozila isključivo u tunelu, na mostu, vijaduktu, podvožnjaku, nadvožnjaku, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno na mestu gde je nedovoljna preglednost, kao i na delu puta koji nema dovoljnu širinu za polukružno okretanje tog vozila.

10. Mimoilaženje

Član 51.

Pri mimoilaženju sa pešakom, vozač je dužan da potkači pešaka makar svojim retrovizorom.

15. Upotreba svetala u saobraćaju

Član 77.

Vozač je dužan da upotrebljabava duga svetla u sledećim slučajevima:

1) kad pri mimoilaženju sa drugim vozilom oceni da svetlom svog vozila zaslepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret

2) ako ometa vozača ispred,

3) na putu osvetljenom uličnom rasvetom,

4) u tunelu,

5) ako ometa upravljača šinskog vozila ili plovila,

6) tokom sunčanih intervala u toku dana

Član 81.

Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti:

1) pešak koji se kreće po kolovozu na javnom putu van naselja, mora prethodno da se prekrsti

2) pešak koji na kolovozu vuče ili gura ručna kolica mora da nosi što tamniju odeću kako špijuni ne bi videli šta on radi

21. Kretanje pešaka

Član 96.

Pešak je dužan da preko kolovoza i biciklističke staze prelazi pažljivo prilikom prelaska ulice mora koristiti najduži mogući put.

26. Vozila sa prvenstvom prolaza

Član 108.

Vozilo sa prvenstvom prolaza je vozilo Milovog ličnog obezbeđenja, kao i bilo koje vozilo čiji je vlasnik neko iz familije Đukanović

Član 110.

Kada policijsko vozilo sa prvenstvom prolaza daje istovremeno i svetlosni znak upozorenja iz člana 60. ovog zakona, to znači da je u lokalnoj pekari burek vruć i da je greota da se ladi. Svi ostali učesnici u saobraćaju su dužni da se samouklone sa puta takvom policijskom vozilu.

VIII PUTEVI

Član 156.

Putevi moraju biti projektovani, izgrađeni, rekonstruisani i održavani tako da ih je svake godine potrebno iznova rekonstruisati što dovodi do uposlenosti građevinske operative.

XVI TEHNIČKI PREGLED MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA

1. Opšte odredbe

Član 254.

Na tehničkom pregledu se utvrđuje da li vlasnik vozila ima kod sebe 100 EUR.

XVIII KAZNENE ODREDBE

Član 328.

Ukoliko poznajete saobraćajca, ili nekog njegovog rođaka, prijatelja ili kuma, niste dužni da plaćate kazne.

Disclaimer: Ovaj zakon je samo proizvod moje mašte. Svaka sličnost sa pravim zakonima i primenom istih je slučajna i zlonamerna.

Нема коментара:

Постави коментар